Båtracing

Tycker du om när det går riktigt fort? Då kanske det är dags för dig att varva upp motorn på din båt och ge dig ut på båtracing. Denna aktivitet brukar även kallas för motorbåtsport och det finns flera olika sätt att tävla på. Idén är simpel och genial på samma gång, det gäller helt enkelt bara att vara så snabb som möjligt. Under de senaste åren har båtracing kommit att bli allt mer populärt bland båtägare och andra entusiaster som gillar när det går undan. Om du vill känna adrenalinet höjas och i kombination med saltstänket i ansiktet, så kan detta verkligen vara något för dig.

Båtracing går ofta fort

Båtracing i fem klasser

Båtracing har utvecklats i snabb takt under de senaste åren, och sedan ett par år tillbaka har några arrangörer kokat ner konceptet till fem olika klasser. Dessa fem typer kallas för Aquabike, Thundercat, Offshore, Rundbana och givetvis Classic. Den klassiska varianten blickar tillbaka till 70- och 80-talet när det var relativt vanligt att köra båtrace, fast då utan de strikta ramarna runtom. Om du vill vara med och tävla i denna klass kan du köra nästan vilken båt som helst, och du kan få stilpoäng om du lyckas ta dig runt med ett riktigt gammalt vrak. Om du dessutom är snabb kan du knipa fler poäng.

Medan Classic-klassen riktar sig till alla åldrar och har ett stort inslag av humor, är andra klasser mer på allvar. Aquabike-klassen liknar sporten motocross med skillnaden att den utövas på vatten istället för på land. Precis som vid motocross är det lätt hänt att det sker olyckor vid denna typ av båtracing varför det är bra att ha ordentlig utrustning avsedd för sporten på sig. Man behöver dock inte oroa sig för några större skador även om ett par blåmärken inte är något ovanligt. Det är ändå oerhört viktigt att man tar det försiktigt eftersom man rör sig i höga hastigheter.

Allt som kan flyta

Ställer du dig fortfarande frågan om vad båtracing egentligen är? Även fast sporten har utvecklats ganska mycket den senaste tiden, är vissa regler fortfarande oklara. Klart är dock att alla kan delta i denna typ av tävling. I princip behöver du bara ha något som är sjödugligt och som kan gå fort, men det gör detsamma om du tävlar med en enorm katamaran eller en liten eka. I de mindre klasserna deltar ofta vitt varierande fordon och man kan se människor från nio år och uppåt. Har man väl börjat med racing är det svårt att sluta, denna sport är nämligen närmast beroendeframkallande.

Det är klokt att ha erfarenhet av båtliv innan man ger sig på sin första båtracing. När man känner sin båt vet man precis hur bred den är från styrbord till barbord, samt längden mellan aktern och fören. Med denna känsla i ryggmärgen kan man styra sin båt fram i täten och ha chansen att tävla om pallplats med de andra deltagarna. I varje båt finns alltid en navigatör och en förare. Det gör det till en social och rolig sport eftersom du till exempel kan tävla tillsammans med en vän.

Offshore i Sverige

När det gäller båtracing i Sverige är klassen Offshore en av de mest populära varianterna. Att köra Offshore innebär att man inte ser hela banan hela tiden, utan kör lite längre sträckor på egen hand. Detta skiljer sig från till exempel Rundbana som är enklare att överblicka. I Sverige har vi två vackra skärgårdar, en i Stockholm och en i Göteborg, där vattenlandskapet är uppblandat med många öar i olika storlek. Man tar sig ofta ut långt ut på fjärden för att varva dessa öar och därför är det viktigt att ha en robust båt som tål hård blåst. Denna typ av båtracing brukar ta flera timmar från start till målgång.